Robotik Navigasyonlu Diz Protezi Ameliyatı
Diz eklemindeki kıkırdak yapıların zamanla yıpranması durumuna diz kireçlenmesi denir. Eğer kireçlenme hafif seviyelerdeyse birtakım ameliyatsız yöntemlere başvurulur. Ancak ileri seviyeye ulaşmışsa, kıkırdaklar tamamen yok olmuşsa, hastanın hayat konforu ciddi anlamda düşmüşse diz protezi ameliyatı gerekir.
Diz protezi ameliyatı dizin önünden yaklaşık 10 cm’lik kesi açılarak yapılır. Buradaki aşınan eklem yüzeyleri kesilerek çıkarılır ve yerlerine diz eklemini taklit eden protezler konulur. Konulan materyaller orijinal eklem gibi görev görür ve kişinin hayat standardını eskisi gibi yükseltir.
Gelişen teknolojiyle birlikte sağlık alanına da birçok olumlu yenilikler geldi. Özellikle cerrahi teknolojinin gelişmesi hem ameliyatı hem de ameliyat sonrası süreci konforlu hale getirdi. Bu gelişmelerden biri de robotik cerrahi… Yüksek maliyeti nedeniyle maalesef ülkemizde çok yerde bulunmayan robotik cerrahi teknolojisini birçok osteoartrit hastamızda başarıyla düşük maliyetle ve güvenle uyguluyoruz. Bizim yaptığımız robotik diz protezi ameliyatında bilgisayar ortamında planladığımız tedavi işleyişini robotik cerrahi ile aynen uyguluyoruz. Protez ideal pozisyonda yerleştirildiği için protezin aşınması ya da gevşemesi daha geç meydana geliyor; yani protezin ömrü daha uzun oluyor.
Robotik Diz Cerrahisi Avantajları
• Daha fazla güvenlik
• Daha az yumuşak doku zararı
• Daha kısa hastanede kalış
• Daha hızlı iyileşme
• Daha uzun protez ömrü
Robotik navigasyonlu diz protezi ameliyatının ertesi günü hastalar yürütülür. Normal aktivitelere dönmeleri birkaç hafta sürer. İyileşme döneminin daha hızlı olması için iyi bir fizik tedavi desteği gerekir. Eskiye nazaran protezlerin ömürlerinin arttığını söyleyebiliriz. Diz Protezi ömrü hastanın kilosu, yaşı, cinsiyeti, aktivite düzeyine göre farklılık gösterebilir. Yine ameliyattan sonra doktorun tavsiyelerine uymak da aynı şekilde protezin daha uzun ömürlü olması açısından faydalı olacaktır.
Robotik cerrahide en çok merak edilen konulardan biri de ameliyatı cihazın mı yoksa cerrahın mı yaptığıdır. Ameliyatı yine cerrah yapar. Her şeyi cerrah kontrol eder ve zaten cihazı da cerrah yönetir. Cihazın en önemli rolü cerraha hata yaptırmamasıdır. Yani ameliyatı cerrah yapar, robot ise cerrahın hata yapmasını önler.
Kaynak:
Op.Dr.Aydın Arslan
Ortopedi ve Tramvatoloji Uzmanı
http://www.draydinarslan.com/