karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Smear Testi - Bigdoctors

Smear Testi

0

Smear Testi

 

Smear testi veya başka bir ismiyle pap smear testi, tıbbi literatürde cervix denilen rahim başlangıcı yani bilinen adıyla rahim ağzından örnek alınması prensibine dayanan bir tarama testidir. Rahim ağzı kanseri, bölgedeki hücrelerin değişimi ve kanser hücrelerine dönüşmesi sonucu meydana gelir. Önceki vaka sayısına nazaran günümüzde rahim ağzı kanseri olgusu oldukça artmıştır, aynı zamanda görülme yaşı da düşmüştür. Bu sebeple smear testi ile belirli zamanlarda tarama yaptırmak ve bu taramanın yaygınlaşması toplumda rahim ağzı kanseri insidansını azaltmayı sağlayacaktır.

Smear testinin yapılış aşamaları şu şekildedir:

 

Hasta sırt üstü muayene koltuğuna uzanır, bacaklarını gerekli bölmelere yerleştirerek litotomi pozisyonunu alır. Ardından muayene için gerekli hazırlığı yapan doktor, spekulum denen bir aletle vajinal açıklığı genişleterek cervixi (rahim ağzı) görünür hale getirir. Rahim ağzı, rahmin başladığı kısımdır. Fırça benzeri bir aletle bölgeden sürüntü örneği alır ve bundan sonraki aşamada işi laboratuara aktarır. Alınan örnekteki hücreler mikroskopta incelenerek kanser gelişim riski hakkında bilgi edinilir.

Rahim ağzı kanseri her ne kadar ileri yaş kadınlarda beklense de, günümüzde riskli yaş ortalaması düşmüştür, bu sebeple smear testini belirli aralıklarla yaptırmaya 20-21 yaşlarında başlanması önerilir. 20’li yaşlarda her üç yılda bir yapılan taramalar, yaş ilerledikçe her beş yılda yapılmaya devam edilir. Alınan örnekler hücrelerin çoğalma hızına ve invazyon durumuna göre derecelendirilir ve kanser olup olmadığına karar verilir.

Bu dereceler CIN1 (cervical intraepithelial neoplasia), CIN2, CIN3 olarak ayrılır, hafiften ağıra doğru ilerlemektedir. Rahim ağzı kanserinin sorumlusu olarak gösterilenlerin başlıcası HPV( insan papilloma virüsü) olmak üzere; genetik ve çevresel faktörler de kansere dönüşümden sorumludur. Genetik değiştirilemese bile en azından çevresel faktörlere engel olmak bizim elimizdedir. Örneğin sigara içmemek korunmak için yapılabilecek eni iyi alışkanlıklardan biridir. Kansere ilerlemeyi önlemede ise büyük emeği olan smear testi mutlaka aksatılmadan yapılmalıdır.

Share.

About Author

Leave A Reply