karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Rektal Kanama Belirtileri Ve Tedavisi - Bigdoctors

Rektal Kanama Belirtileri Ve Tedavisi

0

Rektal Kanama Belirtileri Ve Tedavisi

 

Makattan kan gelmesi ya da dışkıda kan olmasının tıp dilindeki adı rektal kanamadır. Rektal kanama ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olmamakla birlikte kalın bağırsak kanserinin de belirtisi olabilir. Bu sebeple rektal kanamanın iyi araştırılması gerekir.

 

 Rektal Kanama Nedenleri Nelerdir?

 

Rektal kanama farklı yaş gruplarında değişik sebeplerden dolayı kaynaklanıyor olabilir. Mesela gençlerde hemoroid, anal fissür ve iltihaplı bağırsak hastalıkları sık gözlenirken yaşlılarda kalın bağırsak kanseri ve divertküler hastalığı daha fazla görülen kanama sebepleridir. Bunun yanında daha birçok sebep vardır ama en sik karşılaşılan anal fissürler ve hemoroidlerdir. Bu kanamaların ikisi de kabızlıkla gelişebilir.

 

Anal fissürler makat bölgesinde boyları 1 cm’den küçük olan ince mukoza yırtılmalardır. Sertleşmiş dışkı anüsten geçerken mukozada yırtılmaya neden olur.

 

Hemoroidler anüs veya rektumda bulunan genişlemiş kirli kan damarlarıdır. Bunlar internal (anüsün içinde) ve external (anüsün dışında) olabilir ve endoskoplarla görülebilir.

 

 Nasıl Tanı Konur?

 

Anal fissürler, hemoroidler ve rektal kitler için makattan muayene olarak ve dışkı örneği (gaita) gizli kan testiyle tanı konulabilir. Kolonoskopik incelemeyle kolon kanseri, divertiküller ve diğer kanama sebepleri saptanabilir. Kolonoskopik inceleme makattan ışıklı, bükülebilen ucunda aydınlatması ve kamerası bulunan gerekli yerlerden ince, küçük doku örnekleri alan bir inceleme metodudur.

 

 Nasıl Tedavi Edilir?

 

Hafif rektal kanaması olan hastalarda beslenme alışkanlıkları değiştirilir. Kabızlıktan korunmak için lifli gıda tüketilmesi ve çok su içilmesi gerekir. Bunun yanında bazı durumlarda ise ameliyat gerekebilir. Ameliyat, lavman ve biofeedback bazı tedavi yöntemleridir.

 

Lavman Tedavisi

 

Yaranın olduğu bölgeye alüminyum tuzu içeren sukralfat lavmanları makattan içeri su ile verilerek yaralı yüzeyi örter ve iyileşmesini sağlar.

 

 Biofeedback Tedavisi

 

Hastanın dışkılama sırasında meydana gelen gerilme gibi hareketleri düzenlemek ve bağırsağın son bölümünü daha iyi kontrol edebilmek için bu tedavi uygulanır.

 

 Ameliyat

 

Bağırsak sarkmalarında bağırsağı ameliyatla düzelterek yaranın iyileşmesi sağlanır,

Share.

About Author

Leave A Reply