Göbek Bağı Düşmesi
Anne karnındaki bebeği besleyen ve ona tüm ihtiyaçlarını veren göbek bağı yani kordon aslında bir mucizedir. Bebeğe adeta tüm ihtiyaçları koşturuluyor ve ayaklarına seriliyor. Bebek dünyaya hazır hale geldiğinde taklasını da atarak doğmaya hazır hale geliyor. Ve sancılı doğum.
Göbek bağı ile dünyaya inga diyen bebeğin anne ile fiziksel bağı da oracıkta kesiliveriyor. İşte artık kalan bağın da sıhhi bir tarzda göbekten uzaklaşması gerekecek. Biz buna göbek bağı düşmesi olayı diyoruz.
Göbek bağı kesilen bebek bir adım daha zorluğa adım atıyor. Hiçbir hareket ve eyleme girmeden beslenen o sevimli hediye artık sadece şimdilik ağzını açma eylemini yaparak ve ona hazırlanmış olan anne memesini emerek beslenmeye başlıyor. Hayat o geliştikçe o mertebede zorlaşmaya başlayacak. Bazen ağlayacak, bazen yürüyecek ve bazen de koşacaktır beslenme için.
Göbek bağı öyle basit bir vaka olarak görülmemeli. Dikkat edilmeli ve uzmanlar tarafından pansuman edilip takip edilmelidir. Doktorun tavsiyeleri aynen uygulanmalı ve adım adım göbek bağının düşürülmesi sağlanmalıdır.
Eskiler hatırlarlar göbek bağı ipler ile bağlanır ve değişik yollar ile düşürülürdü. Şimdilerde ise doğar doğmaz kesilen bağ hemşirelerce özel sterilize edilmiş mandallar ile sıkıştırılır ve gerekli pansumanlar ile düşmesi beklenir.
Göbek Bağı Düşmesi
Göbek bağının düşmesi zamanı her bebeğe göre değişmekle beraber bazı bebeklerde 4 günde bazılarında ise 15 günde düşmektedir. Ortalama olarak bir hafta ile 15 gün arasında göbek bağı tamamen düşmüş olur.
Çeşitli inanışlar da yok değil. Göbek bağını yıllarca saklayanlar da olabiliyor. Bazıları da önemli mekanlara koyabiliyor. Kendimden bir örnek vereyim. Oğlumun göbek bağını saklamak istedik. Bir süre sonra göbek bağının yerinde olmadığını gördük. Çünkü göbek bağı çeşitli organizmalar tarafından tükenmiş veya çürüyerek yok olmuştu.