karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Çocuklarda İştahsızlık Nedenleri Ve Çözüm Önerileri - Bigdoctors

Çocuklarda İştahsızlık Nedenleri Ve Çözüm Önerileri

0

Çocuklarda İştahsızlık Nedenleri Ve Çözüm Önerileri

 

Çocukların dönem dönem iştahsız olması yaygın bir durumdur. İştahsızlık her çocukta görülebilir. Peki, çocuklarda iştahsızlık nedenleri ve çözüm önerileri nelerdir?

 

 ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK NEDENLERİ

 

Çocuklarda iştahsızlık olmasının birçok sebebi olabilir. Bunun baş nedeni bedensel ve psikolojik sorunlarının olmasıdır. Çocuklara yemek konusunda ısrar edilmesi, yediği yemeyi beğenmemesi de iştahsızlık durumunu doğurabilir.

 

Yapılan bir araştırmaya göre çocuklarda iştahsızlık sorunu ile doktora başvuranların oranı yüzde 20 ile yüzde 35 arasındadır. İştahsızlığın en büyük nedeni olarak psikolojik sorunlar görülmektedir ancak bedensel sorunlar da psikolojik sorunlar kadar iştahsızlık üzerinde etkilidir.

Demir eksikliği, ateşli hastalıklar, bağırsaklarda bulunan sorunlar ve diş çıkarma ağrıları iştahsızlığa sebebiyet vermektedir. Yapılan bir araştırmaya göre ailesi tarafından yemek için baskı uygulanan çocukların yüzde seksen beşinde yeme bozukluğunun görüldüğü saptanmıştır. Eğer çocuğunuzu yemesi için baskılıyorsanız zaten iştahsız olan çocuğunuzun iştahının iyice kaçmasına sebep olabilirsiniz.

 

 ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

 

Eğer çocuğunuzun fizyolojik bir hastalığı varsa önce o hastalığın tedavisine odaklanın.

Bir hekime danışın ve tedavisi için gerekenleri yapın.

 

Genelde bir hastalıktan kaynaklı iştah kaybı yaşayan çocuklar yemekten uzak kalırlar.

 

Psikolojik sorunlardan dolayı iştahsızlık yaşayan çocuklarda ise bu durum böyle değildir. Eğer çocuğunuz yemekle oyun oynuyor ve yemeği ağzında uzun süre tutuyorsa büyük ihtimalle psikolojik nedenlerden dolayı iştahsızlık yaşıyordur. Bu durum uzun süreler devam ederse bir hekime danışmanız faydalı olacaktır.

 

Çocuğunuza yemekten bir saat önce asitli içecekler, meyve suyu gibi sıvı almamasını sağlayın.

 

Çocuğunuz tabağa koyduğunuz yemek için yeterli olduğunu söylüyorsa daha fazla yemek doldurmayın. Böyle durumlarda çocuğunuz daha çok iştahsızlığa kapılabilir.

 

Çocuğunuz yemeği nasıl yemek istiyorsa öyle yemesine izin verin. Kendisini özgür hissetmesi daha çok yemek yemesini sağlayabilir.

 

Yaptığınız yemekleri güzel bir şekilde süslemeniz çocuğunuzun dikkatini çekebilir ve iştahsızlığını birazda olsa azaltabilir.

Share.

About Author

Leave A Reply