Mesane Kanseri Nedir ?
Mesane kanseri, idrar kesesindeki hücrelerin kontrolsüzce çoğalmasıyla ortaya çıkar. Daha fazla kanser hücresi çoğaldığında tümörü oluştururlar ve diğer organlara yayılırlar. Mesane, kaslı bir yapıda ve esnek bir organdır. Ana fonksiyonu, vücuttan atılmadan önce idrarı depolamaktır. İdrar böbrekte üretilir ve üreter adı verilen tüplerle mesaneye taşınır. Sonraki aşamada, mesanedeki kaslar kasılarak idrarın, üretra adı verilen bir tüpe geçmesini sağlar.
Mesane, bir kese şeklindedir ve duvarları bir kaç katmandan oluşmuştur. Bu katmanlarda farklı türde hücreler yer alır. Çoğu mesane kanseri, bu katmanlardan en iç kısımda olanından başlar. Eğer kanser gelişip diğer katmanlara yayılırsa, kanser ileri seviyede demektir ve bu durumda tedavi etmek oldukça zordur. Bir süre sonra, kanser lenf nodlarına ve diğer organlara yayılabilir.
Mesane Kanserinin Türleri
Ürotelyal karsinoma, en yaygın mesane kanseri türüdür. Bu kanser türü, mesanenin içindeki ürotelyal hücrelerden başlar. Ürotelyal hücreler, mesanenin yanı sıra, böbrek, üreter ve üretra tüplerinde de bulunur. Mesane kanseri olan hastalarda bazen, bu dokularda da tümör görülür.
İnvazif olmayan mesane kanseri türleri (ilerleme göstermeyen), mesanenin iç tabakasında kalır ve diğer tabakalara yayılmaz. İnvazif türler ise, iç tabakada gelir ve diğer doku ve organlara yayılır. Tedavi etmesi zordur.
Mesane kanseri, ayrıca papiller ve düz olarak da ikiye ayrılır. Papiller mesane kanseri, iç kısımlardan dışa doğru ağsı şekilde yayılır. İnvazif ve invazif olmayan türleri vardır. Düz karsinomalar, sadece iç kısımda oluşur ve invazif değildir.
Mesanede Başlayan Diğer Kanser Türleri
Skuamöz karsinomada, hücreler mikroskop altında bakıldığında deri hücreleri gibi düz görünür. Yayılan bir kanser türüdür.
Adenokarsinomalar ise, tüm kanser türlerinin sadece %1’ini oluşturur. Neredeyse tüm adenokarsinomalar invaziftir. Mesane kanserlerinin %1’den azı, küçük hücreli karsinomalardır. Sinir hücrelerine benzeyen, nöroendokrin hücrelerinden gelişirler. Çok hızlı gelişen bir kanser türüdür ve kemoterapi ile tedavi edilmesi gerekir.
Diğer bir tür olan sarkoma ise çok nadirdir ve mesanedeki kas hücrelerinden gelişir.
Mesane Kanserine Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Günümüzde, araştırmacılar hala mesane kanserinin kesin nedenini bilmemektedir. Ama, kansere yakalanmaya neden olabilen bazı risk faktörleri bilinmektedir.
Mesanedeki normal hücrelerde bulunan DNA’daki bazı değişiklikler, hücrelerin anormal miktarda çoğalmasına ve kanseri oluşturmasına neden olur. DNA her hücrede bulunur, genleri taşır ve hücrenin fonksiyonunu kontrol eder. Genelde dış görünüşümüz aile üyelerimize benzer, çünkü DNA’mızın kaynağı onlardır. Ama, DNA, nasıl göründüğümüze ilave olarak daha birçok özelliğimiz üzerinde etki sahibidir.
Bazı genler, hücrelerin çoğalmasını ve ölmesini kontrol eder. Hücrelerin çoğalmasına ve hayatta kalmasına yardım eden genlere onkogen denir. Hücre bölünmesini kontrol eden ve DNA onarımında bir hata olduğunda hücrenin ölmesine neden olan genlere ise tümör baskılayıcı genler denir.
Kanserler,
DNA’daki değişikliklerin onkogenleri aktifleştirmesiyle ya da tümör baskılayıcı genleri inaktifleştirmesiyle ortaya çıkar. Genelikle, kanserin ortaya çıkması için birkaç farklı genin değişmesi gerekmektedir.
Mesane kanserine neden olan gen mutasyonlarının çoğu, kalıtımsal değildir ve kişinin yaşamı sırasında oluşur. Bu mutasyonlara biriken gen mutasyonları denir. Kansere neden olan kimyasallara ya da radyasyona maruz kalmanın sonucunda ortaya çıkarlar. Bu açıdan, mesane kanseri, içerdiği kimyasallar nedeniyle sigara kullananların riskli kategoride olduğu sağlık sorunlarından biridir.