karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Sintigrafi Hakkında Genel Bilgiler - Bigdoctors

Sintigrafi Hakkında Genel Bilgiler

0

Sintigrafi Hakkında Genel Bilgiler

Nükleer Tıp, hastalıkların tanı ve tedavisinde, kimyasal moleküllerin ve radyoaktif elementlerle işaretlenmiş biyolojik materyallerin yardımıyla uğraşan bir tıbbi disiplindir. Radyolojik incelemelerin aksine, çok işlevli ve çalışma bozuklukları, nükleer tıpta ayrıntılı olarak incelenmektedir.

Radyonüklid (Radyoizotop) Görüntüleme (RG), incelenecek organ veya dokudaki radyonüklidlerin dağılımını görselleştirmenin bir yöntemidir. Radyonüklidler vücuda tek başına veya araştırılacak organ ve lezyon için uygun bir kimyasal ilaç ile birlikte verilebilir. Organizmada radyonüklidin dağılımını görüntüleyerek, bu dağılımın zamana göre değişimleri sonucu anatomik bilgi ve fizyolojik bilgiler elde edilir. Radyonüklidin organizma içindeki dağılımı, radyasyonun parlak ışık haline geldiği (sintilasyon) dedektörler tarafından tespit edilir. Bu nedenle yöntem sintigrafi olarak adlandırılır.

Sintigrafi, incelenecek olan her organ için farklı bir radyoaktif ilaç vererek incelenen organdaki ilacın dağılımı ve çözülmesi gibi özellikleri inceleyen tanısal bir yöntemdir. Yani sintigrafi, radyoaktif maddenin vücuda girişi ve hastalıkların organlarda izlenmesinin takibini sağlama yöntemidir. Duruma bağlı olarak, radyoaktif malzeme bazen görüntü öncesi, bazen haftalar öncesinde de gerekli miktarında vücuda enjekte edilir. Sintigrafi tıbbi iyileşmeler için gerekli modern teşhis yöntemleri arasındadır. Çoğunlukla kalp görüntülemede kullanılan yöntem, tıp dünyasının ileri teknoloji uygulaması olarak birçok hastalığın gizli enfeksiyonlarını ve risk faktörlerini fark etmesini sağlar. Saptanmaların yüksek doğruluk yüzdesine sahip olması, yaygın kullanımda önemli bir faktördür.

Nükleer tıpta, bu süreç hem diagnostik(teşhis) hem de terapötik(tedavi) amaçlar için kullanılır. Ayrıca, hastalığın anatomik bozukluklarının incelenmesinde sıklıkla tercih edilir. Çoğu hastalık, yan etkileri olmayan ve düşük dozlarda hasta olan radyoaktif maddeler tarafından erken teşhis edilir.

Bu uygulama, radyasyonun cihazdan değil hastaya verilen materyalden yayılımı açısından diğer görüntüleme yöntemlerinden farklıdır. Bu nedenle, sintigrafi görüntüleme tekniği tercih edilir, çünkü bu sayede doktor kısa sürede sonuca ulaşmaktadır. Bu bağlamda bir örnek vermek gerekirse; böbrek sintigrafisinde böbreklerin bu maddeyi ne kadar süreyle boşalttığını hesaplar. Böyle bir durumda böbrekte ortaya çıkabilecek hastalıklar anında teşhis edilir ve uzman doktor tedaviyi kısa sürede başlatır.  Sintigrafi görüntüleme için vücuda verilen maddenin herhangi bir alerjik etkisi olmadığından çocuklarda da bu yöntem uygulanmaktadır.

Share.

About Author

Leave A Reply