Robot mu? Doktor mu?
Hayatımıza giren teknoloji, her geçen gün etkisini artırarak devam ediyor. Bilgisayarlar tabletler akıllı telefonlar ve diğerleri. Sağlıkta da bir çok gelişme ve teknolojik yenilikler kullanılıyor. İnsanlar her zaman yenilikler ve teknolojinin ilerlemesinden mutlu ve huzurlu gibi görünse de bir çok konuda da bu olaydan şikayet ediyorlar. Belli bir kesimde bu kadar teknolojinin dünyanın sonuna doğru gidildiğini söyleyenlerde var.
Tıpta, cerrahi robotlar sıklıkla kullanılmaya başlandı. Peki bu nasıl bir robot ? Gelin beraber bakalım.
Bir kamerası var, içeride ne yapacağını görmek için ,Birkaç kolu var , işlem yapacağı yeri tutmak kesmek dikiş atmak,Bir gövdesi var, tüm işlemleri yönetmek için ,Bir yazılımı var, hata yapmamak için ve son teknoloji modelleri var . Unutmadan şunu da yazalım internet bağlantısı var. En önemlisi de bu özelliği olarak karşımıza çıkıyor.
Bakıldığında süper robot, evet doğru süper bir robot ve teknolojik ama karar veremiyor ne yapması gerektiğine. Peki kim karar veriyor.
Kalp ameliyatını robot yapabilir mi ?
Evet yapabiliriz. Peki Nasıl?
Öncelikle kalp damarlarımızın darlık seviyesini tespit etmememiz gerekiyor. Yani Kardiyoloji doktoru bizi muayene etmeli. Sonra işlem yapması gerekli. Anjiyomuzu olacağız. Sonra ameliyat mı bize faydalı olur yoksa stent mi? Veya ilaç tedavisi mi? Robota soralım. Ameliyathanede hiçbir şeyden habersiz bekliyor. Evet dönelim anjiyo ünitemize. Doktorumuz işlemini tamamlamış, kalpteki damarlar ile ilgili tanı konulmuş, İki damar ve yan dal hastalığı. Kalp işlem için sabırsızlıkla bekliyor, Biraz ağrılı, biraz oksijenli kanı içine çekmek istiyor. Robotumuz hala ameliyathanede bekliyor. Kardiyoloji doktoru, Kalp ve damar cerrahisine telefon açmış, hastasının tüm verilerinin yazdığı dosya önünde. Kalp ve Damar Cerrahi doktorunu bekliyor. Doktorumuz geliyor ve anjiyo sonrası kalbin durumunu ve damar yapılarını kontrol ediyor. Hastanın yaşı, hastalıkları, akciğer durumu, böbrek fonksiyonları ve en önemlisi de hastasının gözlerine bakıyor. Evet hastamızın Kalp damarlarına Bypass Greft işlemi yapılmasına karar veriyor konsey.
Evet hastamız da verilere, doktor kararlarına ve ailesiyle yaptığı görüşme sonrasında ameliyat olmaya karar veriyor. Ameliyathanede soğuk yüzü kocaman cüssesi ile bekleyen robotumuz sevimli görüntüsü ve ismi ile işleme hazırlanıyor. Tabi kendi değil, Birileri yardım ediyor. Fişini bile takamıyor anlayacağınız. Kollarını oynatacak mecali yok. Evet burada devreye karar verici doktorumuz ameliyathane kapısında görünüyor. Hastamıza kullanılacak damarlara karar vermiş, hastanın göğüs damarını ve bacağından da iki damar kullanarak Üçlü bypass yapacağını ilan ediyor. Robotla göz göze geliyorlar. Robotumuzun yüzü düşüyor. Göğüs damarını yardım etsenizde çıkartsak hocam, tekli bypass tecrübem var, Kalbin arka damarına işlem yapacaksınız galiba zor olacak benim için der gibi bakıyor. Peki ya kalp dururda sıkıntı yaşarsak ne yapacağız. Ben kanülasyon yapamıyorum bana yardımcı olur musunuz? Sternotomide yapamıyorum. aslında her şey yolunda gitse bile benim gözlerim görse de kollarımı hareket ettirecek becerim yok. Burada bir kaç kol var bana yardımcı olmanız için der gibi bakıyor cerraha.
Cerrah tabiki tam donanımlı, 6 yıl tıp fakültesi , asistanlık, uzmanlık, doçentlik, profesörlük derken 25 seneyi devirmiş, Ne kalpler görmüş ne sıkıntılar çözmüş ve birde etik değerlere önem veren taraflarını da geliştirmiş. Aynı zamanda robotumuza yardım edecek kadar bu işe gönül vermiş. Ve ekibinide yanında tutmuş. Perfüzyonisti, kalp akciğer makinası, defibrilatörü , kan pıhtılaşma seviyesi ölçen cihazı, Kalbe destek olacak intraaortik balon pompası, Ecmo cihazı, anestezi doktoru, hemşiresi, asistanı, ameliyathane personeli, gerekli bir yığın ameliyat malzemesi, oxygenatörü, hastayı ısıtma cihazı, kanı ısıtma cihazı, octopusu, starfıshi kanülleri, ilaçları ve kendisine destek verecek hastanedeki bir çok doktor arkadaşınıda arkasına alarak ameliyata başlar. Ekibi iyi eğitim aldı ise doktorumuz etik değerlerden şaşmaz ise, gönlünü eve aklını işine adamış ise hiçbir robot doktorun eline su dökemez.
Evet robotlar ve teknoloji bir çok konuda bize hizmet ediyorlar. Bunda bir örnek verelim. Doktorunuz Yurt dışında ve ameliyat kararınız verildi. Eğer internet bağlantınız kopmaz ise robotik cerrahi kararınız ve siz o ameliyat için uygun iseniz, Doktorunuz internet bağlantısı ile ameliyatınızı yapabilir.
Karar tabiki sizin. Ama hastasını merak eden, serviste ailelere umut verici gözlerle bakan, üzüntünüz de bir köşeye çekilip beraber üzülen, sevincinizde hem sizin sıkıntınızı çözmüş ve aynı zamanda o işi başarmış olarak sevinen bir aile bireyiniz den daha üstün hiç bir şey yoktur.
Bigdoctors.com olarak doktorların daha iyi eğitim almalarını ve kafalarında sadece hastalarına şifa vermeleri düşüncesi olan bir ilerlemeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Robotik cerrahi ile ameliyat oldum değil. Doktorumuz robotik cerrahi ile ameliyat etti düşüncesinin hakim olduğu bir gelişim bekliyoruz.
Doktorunuzu iyi seçin, Doktorunuza değer verin.