karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Akciğer Kanserinin Tedavisi - Bigdoctors

Akciğer Kanserinin Tedavisi

0

Akciğer Kanserinin Tedavisi

Akciğer kanserinin tedavisi mültidisipliner bir yaklaşımla yapılmalıdır. Tedavi sürecinde göğüs cerrahının yanında göğüs hastalıkları, radyasyon onkologu, medikal onkolog, radyoloji uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından koordine edilir. Akciğer kanserinde tedavi seçeneği öncelikle cerrahidir diğer tedavi seçenekleri olan radyoterapi ve kemoterapi yardımcı tedavi yöntemleridir. Cerrahinin yapılamayacağı durumlara yani ileri evre akciğer kanserlerinde başvurulan yöntemlerdir.

KHAK de cerrahinin yeri tartışmalıdır sistemik bir hastalık olduğundan kemoterapi ve radyoterapi öncelikli tedavi seçeneğidir.

KHDAK de tedavi seçenekleri hastalığın evresine göre değişir ama mümkün oldugunca cerrahi tedavi şansı varsa öncelik her zaman cerrahi tedavidir.

Cerrahi Tedavi

Doğru cerrahi tedavi için hasta operasyon öncesi çok iyi bir evreleme yapılmalıdır. Ameliyat öncesi hasta operasyona uygunmu veya hasta operasyon için performansı uygunmu ameliyat öncesi dikkatlice araştırılmalıdır.

Preoperatif hastalara akciğer fonksiyon testleri yapılarak cerrahiye uygunlukları ve postoperatif prognoz tahminleri yapılmalıdır. Bu çalışmalar zorlu vital kapasite (FVC), birincil saniye zorlu ekspirasyon volümü(FEV1) ve karbon monoksit difüzyon kapasitesi (DLCO) ni kapsar. Kalan akciğer parankimi özel hesaplamalarla tahmini yüzdesi hesaplanır. anda veya eş zamanlı yapılabilir.

Lobektomi : Anatomik olarak sağ akciğer 3, sol akciğer lobdan oluşur . Cerrahi teknikler ile bu loblardan birini veya ikisini (bilobektomi) alınarak yapılır.

VATS lobektomi: 1990 ların ikinci yarısından sonra yapılmaktadır. Standart lobektomiye göre karşılaştırıldığında, hastalara daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayabilir. Bu faktörler postoperatif morbidite, mortalite, ağrı ve onkolojik sürvidir. VATS da kaburgaların ayrılmaması ağrıyı azaltmaktadır. Erken ve geç postoperatif dönemde daha az ağrıya ve analjezi uygulamasına neden olur. Hastalar daha erken taburcu edildirler. Bu hastalara eğer uygulanacaksa kemoterapinin erken dönemde verilebilir.

Pnömonektomi: Sağ veya sol akciğerden birinin tamamen alınmasıdır. Segmentektomi: Anatomik olarak sağ akciğer 10 sol akciğer 8 segmentten oluşur. Bronkovasküler anatomiye dayanan, anatomik planlar boyunca ilerleyerek akciğer dokusunun eksize edilmesi ile yapılır.

Sleeve Rezeksiyon /Bronkoplasti: Bu ameliyatların amacı cerrahi sonrası kalacak olan akciğer dokusunun korunmasıdır. Standart akciğer ameliyatlarından daha komples olsada uygun seçilmiş hastalarda çok iyi bir prognoz sağlanmaktadır.

Radyofrekans ile Tedavisi

Radyofrekans ablasyon(RFA) tedavisi yeni bir tedavi şeklidir. Bilgisayarlı tomografi eşliğinde yapılan bir işlemdir.

Günümüzde RFA primer veya sekonder akciğer tümörleri için ilk sırada olan bir tedavi yöntemi değildir. RFA da bütün tedavi yöntemlerinin uygun olmadığına karar verilirse düşünülmelidir. Operasyona uygun olmayan ve ağrısı olan hastalar RFA için aday gösterilebilir. RFA cerrahi rezeksiyon, segmentektomi veya lobektomi esnasında kullanılabilir.

Ablazyonun amacı kür veya sitoredüktif palyasyon sağlamaktır. KHAK sistemik bir hastalık olduğu için RFA için aday değildirler ancak nadir durumlarda kullanılabilir.

Share.

About Author

Leave A Reply